Saturday 3 March 2012

Tips Warna Makanan #1: Hijau

Hijau:

Haa, baik kamu ada sayur-sayuran hijau yang anda tidak suka sejak kecil lagi kerana kamu dipaksa memakannya sebelum kamu boleh menikmati desert kn? Same story here,hehe..

Kini kamu pasti telah menyukai beberapa jenis sayuran hijau seperti bayam atau 'collard greens' dalam sup, salad segar dengan daun salad romaine, kubis daun dan mcm-mcm lagi.



sumber gambar: http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ0gBKfVfl8ejBoyze20ZNOslRBij-5OHPFZr1Yswkj8hLJpsN-

Gambar di atas menunjukkan contoh makanan berwarna hijau yang kamu mungkin biasa makan. Tetapi, berapa banyak kamupatut makan?

Hidangan bermanfaat buah-buahan dan sayuran hijau ialah:

1/2 cawan sebarang sayuran hijau yang telah dimasak @ 1 cawan sayuran mentah seperti kubis, bayam, collard greens, daun salad, brokoli, kubis Brussel, kacang hijau dsb.

Suplement yang boleh membantu: Daily


MAANFAAT KESIHATAN WARNA HIJAU:

Makanan dalam rangkaian warna hijau menyokong kesihatan paru-paru dan penglihatan, tulang dan gigi yang kuat serta membantu memudahkan interaksi antara sel-sel dan mengekalkan tumbesaran sel yang sihat.

Jadi, masukkan warna hijau dalam sajian anda untuk mendapatkan manfaat beta-karotena, isotiosianat, luteina, zeaxantin dan EGCG.


No comments:

Post a Comment