Saturday 3 March 2012

Adakah anda makan semua warna sepenuhnya?

JIka kebanyakan makanan yang anda makan berwarna kuning air dan perang, sudah tiba masanya anda mewarnakan pelan sajian yang baru untuk mendapatkan rasa yang membangkitkan selera dan kuara fitonutrien yang menyihatkan.

Apakah fitonutrien dan kenapa ia penting?

Fitonutrien adalah nutrien semula jadi yang terdapat dalam tumbuhan, seperti likopena daripada tomato, resveraterol daripada anggur dan lutiena daripada daun bayam. Fitonutrien menawarkan perlindungan antioksida yang luas dan memberikan banyak manfaat kesihatan tetapi seringkali kita tidak mengambil fitonutrien secukupnya menerusi diet semata-mata.


sumber gambar: http://img.slate.com/media/1/123125/2278929/2279531/110103_colorChart.jpg

Dalam post seterusnya saya akan berkongsi dengan anda berkenaan pecahan warna buah-buahan dan sayuran yang patut anda makan untuk mencapai kesihatan optimum, bersama-sama fitonutrien serta manfaat kesihatan yang berkaitan daripada sepinggan sajian anda yang beraneka warna. Nantikan ya :-)

No comments:

Post a Comment